Verantwoordelijkheid en oordeel

Hannah Arendt

ISBN: 9789056375737 | Uitvoering: Gebonden | Prijs: € 29,95

Ongepubliceerde essays uit de nalatenschap van Hannah Arendt

Dit boek is een bundeling van tot dusver ongepubliceerde essays uit de nalatenschap van Hannah Arendt, een van de belangrijkste filosofen van de twintigste eeuw. In haar werk spelen de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en het begrijpen daarvan een belangrijke rol. In Verantwoordelijkheid en oordeel formuleert zij nieuwe gedachten over de aard van het kwaad, het maken van morele keuzes en, het belangrijkst van al, het allesomvattende verband tussen verantwoordelijkheid en oordeel.

Verantwoordelijkheid en oordeel

Filosofie

‘Voor lezers die Arendt kennen, zullen de autobiografische essays en de beschouwingen over “persoonlijke verantwoordelijkheid onder een dictatuur” van groot belang zijn om de achtergrond van Eichmann in Jeruzalem of Life of the Mind te begrijpen. Voor lezers die haar niet kennen, zullen essays als “Auschwitz voor het gerecht” een uitmuntende introductie tot haar filosofie zijn en een kans om rechtstreeks, zonder af te gaan op meningen van anderen, kennis te maken met een van de grootste denkers van onze tijd. Een boek van voorheen ongepubliceerde en ongebundelde essays van een van de belangrijkste politieke denkers van deze eeuw, van wie de invloed meer dan vijfentwintig jaar na haar dood nog steeds toeneemt. Een onmisbare toevoeging aan haar filosofische werk en nalatenschap.

Felix en Sophie, Het podium voor filosofie in Amsterdam

‘Dit boek is belangrijk om haar opvattingen over moraliteit te begrijpen. Het is ook een onmisbaar onderzoek naar een van de meest verontrustende en belangrijke problemen van onze tijd: het kwaad. (…) Het werk van Hannah Arendt krijgt sinds enkele jaren opnieuw meer aandacht. Ook in België en Nederland bestaat er een groeiende belangstelling. Deze verzameling essays zijn bijzonder interessant om de achtergrond van haar boeken Eichmann in Jerusalem en The Life of the Mind te begrijpen. Voor lezers die haar niet kennen, vormen deze essays een goede introductie tot haar filosofisch denken.

— Politiek filosoof Dirk Verhofstadt, Liberales

Over de auteur

Hannah Arendt werd in 1906 geboren in Hannover te Duitsland, vluchtte in 1933 naar Parijs en vertrok na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog naar de Verenigde Staten. Van 1946 tot 1951 was ze redactioneel directeur van Schocken Books. Ze doceerde te Berkeley, te Princeton, op de University of Chicago en op The New School for Social Research. Tot de andere boeken die ze heeft geschreven behoren The Human Condition, On Revolution en The Life of the Mind. Ze overleed in 1975.