Waar blijft de ziel?

Bert Keizer

ISBN: 9789047705581 | Uitvoering: Paperback | Prijs: € 12,50

Dit essay is geschreven met de humor en de nuchtere gevoeligheid die Bert Keizer eigen zijn. Hij verzet zich tegen het populaire idee dat ‘wij ons brein zijn’ en vraagt zich af wanneer en waarom wij vinden dat plant, dier en mens al dan niet een ziel hebben, en of ze die ook kwijt kunnen raken.We zien graag bezieling, geestelijk leven in de wereld om ons heen. Vroeger waren we zelfs nog gretiger in dit opzicht. Toen dachten we dat zon, maan, sterren, donderwolken, bomen, planten, vulkanen en zelfs ziektes een ziel hadden. Alles om ons heen zat net zo vol bedoelingen als wijzelf. De wereld keek ons aan. De Grieken waren de eersten die zich na een blik op de wereld afvroegen: kijkt-ie nou terug of niet? Tweeduizend jaar later schreef Pascal na een blik op de nachtelijke sterrenhemel: ‘De eeuwige stilte van die oneindige ruimte maakt me bang.’ Hij kreeg het doodsbenauwd bij de gedachte dat de wereld niet terugkijkt. Het zou immers betekenen dat wij, kosmisch gesproken, alleen zijn, en als er iets is waar deze slimme aap niet tegen kan, dan is het wel alleen zijn.


‘Mensen komen met een zekere plechtigheid, als gold het een liturgische aankondiging, met “de ziel” aanzetten. Dit even ver lossende als troostende ding, zo constateren zij, bevindt zich onaantastbaar achter al ons geneuzel over hersenschade, geest, persoonlijkheid en dementie. “Zeker”, zegt mijn collega S. dan, “en dáár weer achter parkeer ik mijn Volvo, want daar is ruimte zat.”‘ – Bert Keizer

Waar blijft de ziel?

Filosofie

‘Dit prikkelende en relevante boek moet de Socratesbeker 2013 krijgen’
– Filosofie Magazine

‘Een scherpzinnig en vermakelijk essay’
Vrij Nederland

‘Het proza is helder en toegankelijk’
NBD Biblion

 Overtuigend’
Medisch Contact

Nominatie: shortlist Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek van 2013

Over de auteur

Bert Keizer (1947) is arts en filosoof. Hij is werkzaam bij de Levenseindekliniek en schrijver van de bestsellers Tumult bij de uitgang – Lijden, lachen en denken rond het graf en Het refrein is Hein – Leven en sterven in een verpleeghuis. Hij schreef Waar blijft de ziel? (essay van de Maand van de Filosofie), Koud liggen (Boekenweek geschenk), Taal, De dwalende gids (over Wittgenstein), Welk een waagstuk is een brief (vertaling van Emily Dickinson) en Onverklaarbaar bewoond (over de hersenen).


Keizer is columnist van Trouw, Filosofie magazine en van Medisch Contact. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor het Amerikaanse literaire kwartaalblad The Threepenny Review.


‘Bert Keizer is een man naar mijn hart.’ – Maarten ‘t Hart in Tzum


Foto: Maarje Geels