Who the hell Is Trudy?

Peter Henk Steenhuis

ISBN: 9789047707615 | Uitvoering: Paperback | Prijs: € 14,95

Leven, leven tot je erbij neervalt

Who the hell is Trudy? Een vrouw zoals er maar één in het land rondloopt. Jaren geleden hoorde schrijver en journalist Peter Henk Steenhuis haar spreken op een verjaardagsfeest. Wat een liefdevolle moeder, wat een manwijf, wat een autonomie, wat een humor. En wat een dramatische levensloop, zonder dat ze er een ogenblik dramatisch over doet. Een vrouw om wie je niet heen kunt: zelfredzaam en nooit kapot te krijgen, wat er ook gebeurt. Zelfs een regelrechte moordaanslag is zij zonder wraakgevoelens te boven gekomen.

Vanaf het eerste moment dat ik Trudy hoorde vertellen, wist ik dat ik ooit haar hele verhaal wilde horen. Omdat Trudy bewijst hoe geweldig het is pleegmoeder te zijn, al moet je je pleegzoon uiteindelijk aan de straat prijsgeven. Dat je je nooit hoeft te schamen, ook niet als je folders rondbrengt om de studie van je zoon te bekostigen. Dat ongeluk in de liefde niet tot verbittering hoeft te leiden, zelfs niet als je kaak met je eigen bijl wordt verbrijzeld. Dat je ‘van ijzerdraad aan elkaar kunt hangen’ en toch vrolijk met een motorzaag bomen kunt blijven omzagen. En dat je met een flinke dagelijkse dosis morfine – genoeg om een ander langdurig onder zeil te brengen – kunt leven, leven en nog eens leven.

Mijn pleegzoon Damian
‘Mevrouw Trudy.’ Voor de deur stond Melvin, een ventje uit de buurt van een jaar of negen. Een paar maanden geleden had hij een broertje gekregen, Damian.
‘Wat is er, lieverd?’
‘Mevrouw Trudy, ik heb een probleem.’
‘Wat dan?’
‘Mijn broertje huilt zo, en ik moet naar school. En mijn mama is al een paar dagen weg. En John werkt ook. Mag mijn broertje bij jou?’
Ik trok mijn wenkbrauwen op. ‘Breng maar bij mij’, zei ik.

Voor het boek Who the hell is Trudy? zoomde Steenhuis in op het levensverhaal van Trudy Schilder (1959), geboren in Volendam en geworteld in Emmen. Wat een liefdevolle moeder, wat een manwijf en niet kapot te krijgen, zelfs een moordaanslag komt zij zonder wraakgevoelens te boven.
Facebook: jjkmschilder

Who the hell Is Trudy?

Algemeen

Over de auteur

Peter Henk Steenhuis (1969) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en is filosofieredacteur bij dagblad Trouw. Hij is een veelgevraagd interviewer en moderator bij vergaderingen en debatten. Zijn boeken Filosofie van het kijken en Denken over dichten kwamen op de shortlist van de Socrates Wisselbeker.
Drie keer maakte Steenhuis een boek met de Denker des Vaderlands: eerst Tegendenken met Hans Achterhuis, daarna Door het beeld / Door het woord met René Gude en ten slotte Het leven is niet leuk als je je mond houdt met Marli Huijer. Met fotograaf Marcel Prins publiceerde hij de interviewboeken Zin in werk en Ondergedoken als Anne Frank.
Voor het boek Who the hell is Trudy? zoomde Steenhuis in op het levensverhaal van Trudy Schilder. Wat een liefdevolle moeder, wat een manwijf en niet kapot te krijgen, zelfs een moordaanslag komt zij zonder wraakgevoelens te boven.
‘Wanneer ik mensen interview let ik op de details. Begrijp ik alles? Anders zit ik mezelf straks achter de computer te vervloeken. Ook ben ik gespitst op mooie woorden. De taal is voor mij wat het licht is voor de fotograaf. Een personage krijgt gezicht door de woorden die hij gebruikt.’- Peter Henk Steenhuis