Woordnerd

Susin Nielsen

ISBN: 9789047708926 | Uitvoering: Gebonden | Prijs: € 15,95

Een onverwachte vriendschap tussen een flapuit en een ex-crimineel

Ambrose zit thuis. Zijn moeder wil niet meer dat hij naar school gaat, omdat zijn ‘vrienden’ hem bijna hebben vermoord door een pinda tussen zijn boterham te stoppen. Niet dat Ambrose dat erg vindt – door zijn merkwaardigeuiterlijk, het feit dat hij zo vaak verhuist en zijn talent om altijd de verkeerde dingen te zeggen was hij al niet erg geliefd op school (understatement van het jaar). Nee, Ambrose voelt zich veel fijner in het souterrain van een ouder Grieks echtpaar waar hij met zijn moeder woont.
Maar dan komt tot schrik van Ambroses moeder de zoon van de Grieken weer thuis wonen: Cosmo, vers uit de gevangenis. Ambrose krijgt van zijn moeder te horen dat hij ver uit de buurt van Cosmo moet blijven. Toch ontdekt Ambrose dat hij en Cosmo een bijzondere liefde delen: scrabble. En hoewel Cosmo er alles aan doet om Ambrose te ontlopen, weet die hem er toch van te overtuigen om hem mee te nemen naar zijn scrabbleclub. En zijn moeder mag er niet achter komen, want dan komen ze allebei in moeilijkheden.
Het is het begin van een onverwachte, bijzondere vriendschap zoals alleen Susin Nielsen (Wij zijn allemaal moleculen en Optimisme is dodelijk) die kan beschrijven.

Woordnerd

Jeugd

Woordnerd blijkt een slim feelgoodverhaal dat met sympathieke, goed uitgewerkte personages, spannende wendingen en hilarische scènes bijna schreeuwt om een verfilming’ – (Bas Maliepaard in Trouw)


Woordnerd blijkt een slim feelgoodverhaal dat met sympathieke, goed uitgewerkte personages, spannende wendingen en hilarische scènes bijna schreeuwt om een verfilming’ – (Bas Maliepaard in Trouw)


‘Ambrose is zo’n jongen van wie je meteen houdt en om wie je meerdere malen in de lach schiet, dat kan niet anders.’ (cijfer: 8 op jaapleest.nl)


‘Susin Nielsen verrast je in Woordnerd met een perfecte mix van humor, innemende karakters en goed getimede ontwikkelingen.’ (Annemarie Terhell in 7 Days)


‘Wat een heerlijk boek! Zowel qua schrijfstijl als wel door de manier waarop de schrijfster je weet te raken.’ (conniesboekkies)

‘De twaalfjarige Ambrose Bukowski […] is de nerd uit de titel en Woordnerd ontvouwt zich in zijn kostelijke, ontwapenende woorden. Een grappig en wrang verhaal, een verhaal waarin veel scrabble voorkomt, de metamorfose van een junkie die in de bak heeft gezeten en een jongen die zichzelf wordt. En eigenlijk ook een beetje liefde.’ – The Globe and Mail


‘Je hoeft echt geen nerd als Ambrose te zijn om van dit geweldige boek te genieten.’ – Leesfeest.nl

Nominatie: De Gouden Lijst 2018

Bekroning: Ontario Library Association’s Red Maple Award for Fiction (2010)

Over de auteur

Susin Nielsen wilde altijd schrijfster worden. Nou ja, eigenlijk musicalster, maar ze kon niet zingen, niet dansen en nauwelijks acteren. Dus ze ging schrijven voor de Canadese televisie. Na aan veel series te hebben meegewerkt trok ze de stoute schoenen aan en schreef haar eerste YA-roman, die meteen een succes werd – en daarna hield ze niet meer op. Bij Lemniscaat verschenen haar jeugdromans Wij zijn allemaal moleculen, Optimisme is dodelijk, Woordnerd en Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen.
‘Susin Nielsen [is] een soort John Green voor een iets jongere doelgroep‘ – NBD Biblion’Nielsen is een meester in het bedenken en in het uitwerken van bijzondere karakters met een vlekje’ – Jaap Friso op jaapleest.nl