Zin in werk

Peter Henk Steenhuis & Marcel Prins

ISBN: 9789047705536 | Uitvoering: Gebonden | Prijs: € 24,95

Een eregallerij van mensen aan het werk

Aanwezig zijn in het moment. We willen het allemaal. Volgen er dure cursussen voor. Maar hoe vaak slagen we erin op te gaan in het nu en de tijd te vergeten? Veel vaker dan we denken, zo laten Marcel Prins en Peter Henk Steenhuis zien in Zin in werk. Dit boek is een eregalerij van mensen die stuk voor stuk in opperste concentratie aan het werk zijn – en daarbij worden opgetild, als een zeilboot in plané.


Zin in werk is een kijk- en leesboek ineen. Je kijkt, leest, kijkt daarna anders en leest dan weer anders. Prins en Steenhuis zijn één en al aandacht, zoomen in op een betekenisvol detail en beschrijven de vreugde van een geslaagde handeling.


Of we nu heien of chocolade maken, opereren of ramen wassen, een ring smeden of een piano stemmen, teksten vertalen of fietsen repareren: zin in werk geeft ons leven zin.


[…] ‘Ik ben een “koor” aan het stemmen, in dit geval drie snaren die samen de toon “a” maken. Om dat goed te kunnen doen, begin ik met luisteren. De eerste snaar is klaar, de andere twee moeten exact dezelfde toonhoogte krijgen. Luister, je hoort de toon nu nog zweven.’
– Dirk Lindeboom, pianostemmer


[…]‘Met twee handen pak ik aan beide kanten van het wiel telkens twee spaken vast, alsof ik een harp bespeel. Zo voel ik hoeveel spanning op de afzonderlijke spaken staat. Hoe vaster de
spaak, hoe hoger de spanning. Door met die spanning te spelen, haal ik de golf uit het wiel.’
– Jos Dol, fietsenmaker

Zin in werk

Mens en maatschappij

‘Wat een schitterend interviewboek met prachtige dichtbij-foto’s is dit. Vijfenvijftig keer genieten van mensen die doen wat ze willen doen’ – Simone Thomasse, Bewustzijn Magazine

‘Een zeer integere manier om vakmensen te portretteren. Knap gedaan.’
– Elrie Bakker, Hoofdbedrijfschap Ambachten, over Zin in werk


‘Een boek om opnieuw te leren kijken naar de mensen om je heen.’ – D.G. van der Steen, NDB Biblion

‘Ongelofelijk mooi boek, echt een hebbeding’ — Lodewijk Dros, Trouw

Over de auteur

Peter Henk Steenhuis (1969) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en is filosofieredacteur bij dagblad Trouw. Hij is een veelgevraagd interviewer en moderator bij vergaderingen en debatten. Zijn boeken Filosofie van het kijken en Denken over dichten kwamen op de shortlist van de Socrates Wisselbeker.
Drie keer maakte Steenhuis een boek met de Denker des Vaderlands: eerst Tegendenken met Hans Achterhuis, daarna Door het beeld / Door het woord met René Gude en ten slotte Het leven is niet leuk als je je mond houdt met Marli Huijer. Met fotograaf Marcel Prins publiceerde hij de interviewboeken Zin in werk en Ondergedoken als Anne Frank.
Voor het boek Who the hell is Trudy? zoomde Steenhuis in op het levensverhaal van Trudy Schilder. Wat een liefdevolle moeder, wat een manwijf en niet kapot te krijgen, zelfs een moordaanslag komt zij zonder wraakgevoelens te boven.
‘Wanneer ik mensen interview let ik op de details. Begrijp ik alles? Anders zit ik mezelf straks achter de computer te vervloeken. Ook ben ik gespitst op mooie woorden. De taal is voor mij wat het licht is voor de fotograaf. Een personage krijgt gezicht door de woorden die hij gebruikt.’- Peter Henk Steenhuis

Over de illustrator

Marcel Prins (1962) en Peter Henk Steenhuis (1969) hebben eerder bewezen dat ze in staat zijn tot een multimediaal succes met hun boek Andere Achterhuizen en de bijbehorende site. Een greep uit de reacties: ‘Onthullend en ontroerend’ (Jeroen Krabbé), ‘Alsof het gister was’ (Vincent Bijlo) en ‘Sommige passages benemen je de adem’ (Aleid Truijens).Bij Lemniscaat publiceerde Steenhuis de spraakmakende boeken Filosofie van het kijken en Denken over dichten.