Zingende trommel

Maria van Donkelaar, Martine van Rooijen & Sandra Klaassen

ISBN: 9789056376277 | Uitvoering: Gebonden | Prijs: € 22,50

Prachtige bundeling voorleesverhalen over muziek

In deze verzameling voorleesverhalen voor kinderen in de laagste vier groepen van de basisschool staat steeds het thema ‘muziek' centraal.

Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen, de samenstellers van de eerdere succesvolle bundels Het hele jaar rond, Vuurvliegjes, tovervisjes en schatgravers en Zeemeerminnen, zeeschuimers en schuimkoppen, putten voor dit boek uit bekende en minder bekende sprookjes en volksverhalen. Het resultaat is een prachtige verhalenbundel.

De vrolijke muzikanten die over de pagina's dansen zijn sfeervol verbeeld door Sandra Klaassen.

Zingende trommel

Sprookjes

Over de auteur

Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen zijn verzamelaars. Niet van voetbalplaatjes of antiek servies, maar van verhalen. Ze stelden een aantal bundels samen met verhalen rond verschillende onderwerpen: sprookjes, fabels, griezelverhalen en verhalen uit andere landen.
Die verhalen herschrijven zij, vertalen ze soms en het komt ook voor dat ze alleen de verhaallijn overhouden en een nieuw verhaal maken, soms in een ander tijd of plaats. Of ze zetten de boel op rijm. Elke keer verloopt het anders, maar het resultaat is steeds verrassend.
Maria werd 28 augustus 1947 geboren te Rotterdam en volgde de kunstacademie. Ze woonde een paar jaar in Italië en ging daarna Italiaans studeren aan de Universiteit van Utrecht. Ze werkt als redacteur en vertaler voor verschillende uitgeverijen en heeft lesmateriaal ontwikkeld, waarover ze workshops voor docenten geeft..
Het hele jaar rond (1998) was haar eerste boek. Ze maakt de boeken samen met Martine van Rooijen. Dat doen ze al jarenlang en ze hebben nooit ruzie.
Over schrijven zegt ze: ´Schrijven is hard werken: schrijven, schrappen, herschrijven, wegleggen, weer opnieuw naar kijken en weer schrappen, schrijven. De mooiste zinnen – waar je zelf zo dol op bent – sneuvelen vroeg of laat gedurende het proces.´
Bron: leesplein.nl

Over de auteur

Martine van Rooijen en Maria van Donkelaar zijn verzamelaars. Niet van voetbalplaatjes of antiek servies, maar van verhalen. Ze stelden een aantal bundels samen met verhalen rond verschillende onderwerpen: sprookjes, fabels, griezelverhalen en verhalen uit andere landen. Die verhalen herschrijven zij, vertalen ze soms en het komt ook voor dat ze alleen de verhaallijn overhouden en een nieuw verhaal maken, soms in een ander setting. Of ze zetten de boel op rijm. Elke keer verloopt anders, maar het resultaat is steeds verrassend.
Martine werd 28 september 1961 in Leiden geboren en studeerde Nederlands. Ze is redacteur en werkt als tekstschrijver voor verschillende opdrachtgevers. Ze schrijft kinderboeken, maar ook teksten voor volwassenen. Zo schreef ze over de geschiedenis van het weeshuis waarin haar moeder heeft gezeten.
Haar eerste boek was Het hele jaar rond (1998)
Martine houdt erg veel van oude dingen: ´Ik weet niet precies waarom, maar oude dingen hebben bij mij altijd een streepje voor. Misschien omdat ze iets vertellen over de tijd waarin mijn opa en oma en hun grootouders leefden. Mijn schrijftafel komt uit een Franse boerenschuur en zit vol scheuren, houtwormgaten en vlekken. Maar opgeschuurd en in de was gezet is hij prachtig. Zo zijn er ook zoveel mooie oude verhalen die een opfrisbeurt nodig hebben.´
Over schrijven zei ze: ´Een groot gedeelte van het schrijfproces bestaat voor mij uit niets doen. Als mijn hoofd niet leeg is, kan ik niet schrijven.´
Bron: leesplein.nl 

Over de illustrator

Sandra Klaassen (1959) wilde als kind al illustratrice van kinderboeken worden, hoewel balletdansen ook een droom van haar was. Ze volgde de opleiding Grafiek en Visuele Communicatie aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te ’s- Hertogenbosch.In 1997 maakt Sandra Klaassen kinderkaarten voor de Stichting Kinderpostzegels. In datzelfde jaar worden illustraties uit het sprookjesboek Spiegeltje, spiegeltje aan de wand… geëxposeerd tijdens de boekenbeurs in Bologna.
Inmiddels heeft Sandra een groot aantal kinderboeken geïllustreerd voor diverse opdrachtgevers in Nederland en Schotland, waar zij jarenlang op een afgelegen eiland heeft gewoond, aan de rand van de oceaan.
Bij Lemniscaat verscheen onder meer haar prentenboek Toms olifant en illustreerde ze een verzameling sprookjes, een boek over de zee en twee voorlees- en doeboeken: Het hele jaar rond en Vuurvliegjes, tovervisjes en schatgravers. De illustraties van dit boek werden in 2000 geëxposeerd in de Kunsthal. Sandra ontving voor haar werk verschillende keren de ‘pluim van de maand’.
Daarnaast heeft Sandra nog twee boeken van Margriet Chorus geïllustreerd, Spelen met prentenboeken en Wat zullen we nu beleven?, waarin wordt ingegaan op de toepasbaarheid van prentenboeken in onder andere peuterspeelzalen. In 2009 verscheen het door haar geïllustreerde verhaal Gijsje, dat geïnspireerd is door een waargebeurd verhaal in een stadje aan het IJsselmeer.
Het werk van Sandra Klaassen is verscheidene malen geëxposeerd in binnen- en buitenland.
Sandra is geadopteerd door Kinderboekwinkel Nooitgenoeg in Den Bosch en door Kinderboekwinkel De Giraf in Dordrecht. In deze winkels kunnen ze je alles over haar vertellen. Misschien loop je na een bezoekje wel met een gesigneerd exemplaar de deur uit!