Ieder jaar reikt Archeon de Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. Dit jaar gaat het om een jubileum: de Thea Beckmanprijs bestaat vijftien jaar. De jury kijkt naar historische jeugdromans die zowel goed geschreven zijn als de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden. De winnaar van de Thea Beckmanprijs ontvangt € 1.000,- van Archeon. Het kompas is een van de kanshebbers.


Over Het kompas
Londen, 1950. Davey kan bijna niet wachten. Samen met zeven van zijn vrienden en twee leiders van hun scoutinggroep zal hij Het Kanaal oversteken. In een whaler – een walvisvaarderssloep – de Wangle III. Van Dover in Engeland naar Calais in Frankrijk en terug. Net voor ze uitvaren wordt Davey ziek. Zo ziek dat hij van de dokter niet mee mag. Met pijn in zijn hart zwaait hij zijn vrienden uit – en terwijl hij uitziekt, volgt hij op een kaart van dag tot dag de tocht van de Wangle III. Gelukkig is hij na een week weer genoeg opgeknapt om zijn vrienden op te wachten.

Maar dan blijft het bootje weg…

Op Texel liggen zes van de tien opvarenden van de Wangle III begraven. Vier bemanningsleden zijn nooit teruggevonden. Joyce Pool woont op Texel en deed onderzoek naar wat er precies met de Wangle III is gebeurd.

Het kompas is een dubbel bijzonder boek. Het eerste deel vertelt in romanvorm het spannende en aangrijpende verhaal van Davey en de ramp waaraan hij ontsnapte. Wil je daarna meer weten over de achtergrond? In het tweede deel beschrijven Joyce Pool en haar man, journalist Pip Barnard, hoe zij op zoek gingen naar de geschiedenis van de Wangle III. Zij spraken met familieleden, speurden in archieven naar documenten over de gebeurtenissen en ontrafelden zo dit tragische verhaal.

Joyce Pool woont op Texel, waar ze maatschappijleer geeft op een middelbare school. Eerder schreef ze lovend ontvangen historische romans als De castraat en Bloedlijn, maar ze excelleert ook in hedendaagse jeugdboeken, wat ze bewees met Groeten uit Londen.
www.joycepool.nl