KOOP EEN BOEK, PLANT EEN BOOM

We moeten veel bomen planten. Ontzettend veel zelfs! Dat is geen luxe: het is echt heel hard nodig. Zeker in Nederland, waar maar weinig bossen zijn. Wist je dat bomen goed zijn voor je gezondheid? Zo word je door al dat groen om je heen minder snel moe en kun je veel creatiever buitenspelen.

Graag meer bomen dus! Hoe gaan we dat doen? Met z’n allen, natuurlijk. Lemniscaat werkt hiervoor samen met organisaties als Staatsbosbeheer en… met jou!

Op deze pagina vind je verschillende initiatieven. En, we vullen het steeds verder aan.

KOOP EEN BOEK, PLANT EEN BOOM

We willen honderdduizenden bomen planten en jij kunt daarbij helpen. Doe mee aan de Lemniscaatactie ‘Koop een boek, plant een boom’ en maak Nederland een stukje groener.

Hoe werkt het?

Stap 1: Ga naar je lokale boekhandel en vraag daar naar een gaaf natuurboek van Lemniscaat met daarop de ‘KOOP EEN BOEK, PLANT EEN BOOM’-sticker. Dat kan bijvoorbeeld Bezoek het Bijzondere Bos van Beer, De bossen in of Mijn natuurspeurpakket zijn of een van onze andere Lemniscaat Natuurlijk! boeken.

Stap 2: Als je dat mooie natuurboek met daarop de sticker hebt gekocht, kun je hier op deze pagina jouw gegevens invullen in het formulier hieronder. We sturen je uiteraard een bevestigingsmail.

Stap 3: Er is eigenlijk geen stap 3. Staatsbosbeheer doet de rest. Extra leuk: jouw naam komt op de lijst Jonge Bomenplanters. Gefeliciteerd!

Stap 4: De allerlaatste stap, beloofd. Teken een mooie boom in je agenda op 10 november 2021. Dan vindt de eerstvolgende Boomfeestdag plaats en proberen we samen het boomplantrecord te verbreken.

Welkom Jonge Bomenplanters! Heb je een natuurboek van Lemniscaat gekocht met daarop de sticker met unieke code? Laat dan hier je gegevens achter, zodat Staatsbosbeheer in jouw naam een boom plant. Op deze pagina komen ook alle namen van de Jonge Bomenplanters te staan.

Alleen Uitgeverij Lemniscaat en Staatsbosbeheer hebben toegang tot deze gegevens en kunnen op basis hiervan contact met je opnemen over dit initiatief.

Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 273.000 ha natuur die ze beschermen, die je kunt beleven en die we samen met en voor anderen duurzaam benutten.

Meer bos
Bossen zijn van levensbelang. Ze zorgen voor zuurstof, zijn goed voor het klimaat en belangrijk voor de biodiversiteit. Ze zuiveren onze lucht en leveren hout voor bijvoorbeeld vloeren en gebouwen. En mensen houden van bossen om in te wandelen en fietsen. Daarom wil Staatsbosbeheer meer bos in Nederland en planten zij de komende 10 jaar minstens 5.000 hectare nieuw bos aan. Lees er meer over op hun website.

Doe mee
Wil je ook een bijdrage leveren aan meer bos in Nederland? Dat kan via een van de projecten van het Buitenfonds van Staatsbosbeheer, bijvoorbeeld in het Kuinderbos. Boswachter Harco Bergman: ‘In het Kuinderbos staan veel essen, maar die zijn getroffen door de essentakziekte. We vervangen deze bomen door nieuwe soorten, zodat een stabiel, gevarieerd en toekomstbestendig bos ontstaat. Daarnaast is er ook ruimte voor nieuwe bomen.’ Kijk voor meer informatie over dit en andere natuurprojecten op de website van het Buitenfonds.

Boomfeestdag

Weet je dat er al sinds 1957 de Boomfeestdag wordt gevierd in Nederland? Dat komt omdat Verenigde Naties in 1953 tijdens een Klimaatvergadering alle landen opriep om heel veel bomen te planten om de aarde te redden. ‘Want’, zei de baas van de Verenigde Naties: ‘Als we zo doorgaan met het kappen van bomen en bossen zijn er in het jaar 2000 geen bomen meer!’

Gelukkig zijn niet alle bomen op de wereld gekapt en zijn er heel veel bomen geplant. Maar er moeten nog heel veel bomen gaan groeien op onze mooie planeet.

Bomen zijn onmisbaar
In de bomen leven heel veel dieren. De bomen geven ons heerlijke vruchten en hout om mee te bouwen. In het bos of park kunnen we spelen en lekker ontspannen in de schaduw. Maar bomen doen meer. Ze halen schadelijke stoffen uit de lucht en geven er zuurstof voor terug. Zuurstof hebben wij mensen nodig. Bomen zijn dus onmisbaar voor mens en dier.

Een groene en gezonde toekomst!
Stichting Nationale Boomfeestdag vindt het heel belangrijk dat kinderen weten hoe bijzonder bomen zijn. Daarom maken wij lesmaterialen, maar we willen ook dat alle kinderen uit groep 6 en groep 7 onder schooltijd een boom planten. En het ministerie dat over bomen gaat, vindt onze oproep zo belangrijk, dat zij dit vastgelegd heeft in een belangrijk document. Want door het planten van een boom, maak je je eigen toekomst groen en gezond! Plant jij met ons mee?

Op de website van de Boomfeestdag vind je een bomenquiz, materiaal voor je spreekbeurt, tips hoe je een boom kunt planten en nog veel meer!

Nog meer initiatieven!

Samen maken we het verschil. Weet jij een mooi initiatief bij jou in de buurt waardoor er meer bomen worden geplant? Laat het ons weten, zodat we het hier kunnen uitlichten. Stuur je ons een e-mail? Alvast bedankt!