Auteur Pieter Koolwijk was één van de juryleden tijdens de finale van de Nationale Voorleeswedstrijd in de Schouwburg in Amstelveen. De jury koos Yosan uit Drenthe als uiteindelijke winnares. Zij mag zich een jaar lang winnaar van de Nationale Voorleeswedstrijd noemen én is kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum.

Extra speciaal was dat alle twaalf finalisten onvoorbereid moesten voorlezen uit het boek Prutje van Pieter Koolwijk met illustraties van Linde Faas. De auteur zegt hierover: ‘Dat voorlezen was echt zo cool om te horen!’.

Over Prutje

Het leven van Hens is zwaar: net als zijn vader, moeder en zus werkt hij van vroeg tot laat in de smerige, gevaarlijke fabriek voor een hongerloon. Een leven waar je een zwavelstokjesgevoel bij krijgt. Het enige lichtpuntje is Walm, zijn broertje dat niet helemaal met de rest kan meekomen. Vrolijk, maar ook lastig als je uit het zicht van de fabrieksopzichters wilt blijven – vooral als je vergeet hem op tijd naar de wc te brengen.

Op een ochtend heeft Hens er genoeg van. Hij loopt weg. Alleen loopt Walm achter hem aan en sluit er zich al snel een lastig, eigenwijs meisje bij hen aan, dat luistert naar de merkwaardige naam Vijf. Zij heeft gehoord van een land waar alles veel mooier is, en bij gebrek aan beter gaan ze met z’n drieën op weg…

Pieter Koolwijk schetst twee werelden die mijlenver uit elkaar liggen. Letterlijk en figuurlijk. Maar is het werkelijk beter in een land waar alles beter is – als je familie er niet is? En wie is toch die Jool?