Van 1 maart tot en met 26 mei 2019 is in het Van Gogh Museum de tentoonstelling Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature te bewonderen.

In zijn boek Kijken voor kinderen schrijft David

Hockney: ‘Vincent van Gogh was een van de eerste kunstenaars die sterke kleuren en lijnen gebruikte. […] Hij ging in Zuid-Frankrijk wonen, waar het zonlicht krachtig en helder is. De sterke kleuren van Van Gogh hebben veel latere kunstenaars beïnvloed.’ Als je naar Hockneys kleurrijke schilderijen kijkt, wordt duidelijk dat Van Gogh ook voor Hockney zelf een grote bron van inspiratie is. Net als Van Gogh laat Hockney zich inspireren door de natuur, gebruikt hij felle kleuren en experimenteert hij met perspectief.

Ontdek alle parallellen tussen de twee grote kunstenaars in de tentoonstelling Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature.

David Hockney laat aan de hand van talloze beelden uit de beeldende kunst, film en fotografie zien dat kunst overal is – en er altijd al is geweest.
Samen met kunstcriticus Martin Gayford vertelt hij hoe er door de eeuwen heen kunst is gemaakt en hoe ernaar is gekeken – en hoe je zelf kunt kijken.
Kunst is niet iets waar je voor gestudeerd moet hebben. Overal is wel iets bijzonders in te ontdekken. Hockney wijst je op lijnen, schaduwen, perspectief, spiegelingen… waardoor je niet alleen naar kunst, maar naar de hele wereld anders gaat kijken.
Rose Blake, de dochter van Quentin Blake, vult de talloze afbeeldingen van kunstwerken aan met grappige tekeningen van David, Martin, andere kunstenaars en zelfs hier en daar een huisdier.

Eigenlijk was dit boek bedoeld als een eenvoudige versie van Hockneys standaardwerk A History of Pictures, maar door de speelsheid en begrijpelijkheid overtreft het het basiswerk. Het is een boek dat iedereen die graag om zich heen kijkt in huis moet hebben!